• Youtube
  • Linkedin
  • Pinterest ULMA
  • Videos

A CLEAN, SIMPLE AND DURABLE FACADE FOR THE SAN JUAN DE DIOS CENTRE IN CIEMPOZUELOS, MADRID (SPAIN)

It combines textures, colours and horizontal and vertical installation systems.

contact

For any further information you may require, please contact us.


* Required fields
I accept the legal terms *
Receive KOMUNIKA newsletter



The new Antón Martín Psychogeriatric unit is located in the hospital complex of the Order of San Juan de Dios in Ciempozuelos, and the ULMA engineered stone Ventilated Façade was chosen for this building.

Combination of textures, colours and installation systems

In this project, a total of 4500m2 of facade has been installed.

Two textures and several colours have been chosen for the building's skin. On the main facade, overlooking the “Plaza de la Convivencia”, a bluish tone was chosen, and the vertical panel installation system has been used. Meanwhile, the horizontal system has been chosen for the rest of the building, in dimensions of 90x180 cm.

For the rest of the facades, on the top part, the Air range has been used in a light shade, and for the base on which the building rests, the Water range has been chosen in a grey shade, with a corrugated texture installed vertically.

Material and service

As one of the architects responsible for the project, Rafael Fernando Pérez, told us, "the aim was to design a building with a clean and simple volumetry, a resistant ventilated facade of minimal thickness, and in different textures and colours".

Thanks to its physical properties, engineered stone responds to all these needs and offers the possibility of manufacturing highly resistant panels with minimal thickness.

In addition, as Pérez explained, "ULMA certifies and guarantees the entire facade, it is a system composed of several elements (structure and panels) that together form the facade, it is a unit".

This centre of the Order of San Juan de Dios has different services, including the University Nursing College, the Physiotherapy College and now the Psychogeriatric Unit.

City: Madrid
Country: España
Products used: Engineered stone pannels, with different colours and textures.
Project type: New Construction